Czy siarczyny są niebezpieczne dla osób cierpiących na wrażliwości pokarmowe?
Siarczyny są stosowane jako konserwanty, ponieważ bardzo skutecznie hamują odbarwianie i psucie się żywności. Ogólnie uważa się je za bezpieczne, jednak w pojedynczych przypadkach mogą wywoływać poważne reakcje niepożądane, a do tej pory odnotowano kilka przypadków śmiertelnych. Istnieje wiele niejasności dotyczących potencjalnych skutków zdrowotnych, dlatego zebraliśmy w jednym miejscu najnowsze informacje na temat siarczynów.
Niekorzystne reakcje ze strony siarczynów zostały zbadane przede wszystkim w badaniach na zwierzętach. Wysokie dawki siarczynów działają neurotoksycznie na szczury, uszkadzają narządy rozrodcze, tkankę kostną, nerki i narządy wewnętrzne. Wyniki badań na zwierzętach nie zawsze można przenieść z jednego gatunku na drugi, ale wskazują one na potencjalnie niebezpieczne działanie.
Astmatycy mają wysokie ryzyko wystąpienia skutków ubocznych
Chorzy na astmę są uważani za grupę ryzyka: w podgrupie wrażliwych astmatyków siarczyny mogą wywoływać ataki astmatyczne. Obecne szacunki wskazują, że może to dotyczyć od 5 do 11% populacji astmatyków. Astmatycy uzależnieni od przyjmowania steroidów są najbardziej wrażliwą grupą, przyjmowanie siarczynów stwarza wysokie ryzyko wystąpienia ostrych ataków astmy.
Dla osób z zaburzeniami aktywacji komórek tucznych siarczyny również mogą być problematyczne. Interakcja alkoholu i siarczynów wydaje się być szczególnie szkodliwa, ponieważ może aktywować komórki tuczne i wyzwalać uwalnianie histaminy. Okoliczność ta jest możliwym wyjaśnieniem, dlaczego tak wiele osób dotkniętych tym problemem bardzo źle toleruje napoje alkoholowe.
Jakie produkty spożywcze zawierają siarczyny?
Siarczyny znajdują się prawie wyłącznie w żywności konserwowanej. Są one zazwyczaj dodawane przez przemysł spożywczy, aby zapobiec rozkładowi. Żywność zawierająca więcej niż 10 ppm siarczynów musi być oznakowana - odpowiednie numery E to E 220-E 228. Siarczyny mogą również powstawać w sposób naturalny. Są one produktem ubocznym procesu fermentacji i można je znaleźć w winie lub occie. W naszej aplikacji nietolerancji pokarmowych można łatwo zaznaczyć pokarmy zawierające siarczyny
Siarczyny mają szkodliwy wpływ na mikroflorę jelitową
Do tej pory nie ma prawie żadnych badań na temat wpływu siarczynów na ludzki mikrobiom. Kiedy zostały dopuszczone do użytku w latach 60. ubiegłego wieku, skupiano się głównie na ich hamującym działaniu na bakterie powodujące psucie się żywności. Dopiero w ostatnich latach stało się oczywiste, że siarczyny hamują również wzrost korzystnych bakterii, np. bakterii kwasu mlekowego. W przewodzie pokarmowym człowieka żyje ponad 800 mikroorganizmów i prawie nic nie wiadomo o tym, jak większość z nich reaguje na kontakt z siarczynami. Witalne drobnoustroje mogą zostać zdziesiątkowane przez ich właściwości antybiotyczne, co spowoduje destabilizację mikrobiomu.
Clostridium difficile, znany również jako zarazek szpitalny, ma zdolność do opierania się antybiotycznemu działaniu siarczynów. Naturalnie występuje w jelitach i zazwyczaj nie stanowi zagrożenia dla zdrowego człowieka. Jednak gdy jego liczba niepokojąco wzrasta, staje się niebezpieczny, gdyż może wywoływać groźne choroby biegunkowe. Stosowanie antybiotyków może być przyczyną przerostu jelitowego C. difficile, ponieważ inne bakterie, które działają jako jego naturalni przeciwnicy, są zmniejszone w wyniku leczenia. Działanie konserwantów jest zdecydowanie mniej inwazyjne, ale stałe przyjmowanie siarczynów może w dłuższej perspektywie przesunąć równowagę jelitową w kierunku patogennym.
Dodatkowo siarczyny mogą uwalniać pewne toksyny w jelicie. Gdy tylko bakterie jelitowe wejdą w kontakt z toksycznym związkiem, wpadają w stan paniki i obumierając uwalniają toksyczne i alergizujące związki. Mogą one powodować szkodliwe skutki uboczne u osób wrażliwych.
Podsumowanie
Podsumowując powyższe rozważania można stwierdzić, że większość osób nie doświadczy żadnych bezpośrednich skutków po spożyciu pokarmów zawierających siarczyny. Jednak dla niewielkiej podgrupy osób mogą być one niezwykle niebezpieczne. Ciągła ekspozycja na konserwanty może mieć negatywny długoterminowy wpływ na skład mikroflory jelitowej. Dlatego szczególnie osoby z już zaburzoną florą jelitową powinny zminimalizować spożycie właśnie siarczynów.