Risotto z grzybami

Nadchodzi, jesień jest nieunikniona. Warto w tej aurze poszukać pozytywów. Wśród nich jest fakt, że mamy łatwy dostęp do grzybów. Wykorzystajmy to w kuchni. Na przykład risotto można przygotować z grzybami.
Czego potrzebujemy?
- Kilkanaście sztuk suszonych grzybów (u mnie borowiki).
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 1 mała czerwona cebula/szalotka
- 2-3 ząbki czosnku
- 5 łyżek masła (2 łyżki na początku, 3 łyżki na końcu).
- Mrożone lub świeże borowiki, ewentualnie pieczarki (u mnie te drugie).
- Ryż do risotto (około 200 g).
- Białe wino (około 100 ml).
- Pietruszka
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- Parmezan starty na tarce
Przygotowanie
Suszone grzyby należy namoczyć na noc. Można jednak moczyć je jeszcze przez kilka godzin. Robi się to w szklance zimnej wody. Po namoczeniu należy je odcedzić. Do wody z grzybów dodać bilion i doprowadzić do wrzenia. Powinna się ona podgrzewać na małym ogniu przez co najmniej 30 minut.
Drobno posiekaj czosnek i cebulę. Dobrym pomysłem jest, przed pokrojeniem czosnku, rozgnieść go nożem. Dzięki temu będzie on bardziej aromatyczny. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj do niego cebulę i czosnek. Gotuj na małym ogniu, aż zmiękną. Nie dopuść do zbrązowienia.
Świeże grzyby są już dostępne. Jeśli nie masz zamrożonych, dobrze je oczyść. Następnie pokrój je w cienkie plasterki. Gdy będą już miękkie, dodajemy je do zeszklonej cebuli i czosnku. Następnie trzeba je przełożyć na talerz i doprawić solą. Na koniec przykryć je folią. Niech czekają do swojej kolejki.
Namoczone grzyby dodajemy do garnka razem z cebulą, czosnkiem i mieszamy, aż wszystkie pokryją się masłem. Dodaj do garnka wino i pozwól mu się gotować, aż odparuje. Gotuj risotto na małym ogniu, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Mieszaj go raz na jakiś czas, aby nie przywarł do nas. Po zagotowaniu bulionu, do każdej miski dodaj po jednej łyżce stołowej.
Jak rozpoznać, że risotto zostało przygotowane? To wtedy, gdy ziarna ryżu są jędrne na zewnątrz, ale miękkie w środku.
To już prawie koniec! Wymieszaj wszystko razem z posiekaną pietruszką i zarezerwowanymi świeżymi grzybami. Po wyłączeniu ognia dodajemy starty parmezan i pozostałe trzy łyżki masła. Wymieszaj masę i w razie potrzeby dopraw solą/pieprzem. Możesz posypać pietruszką na wierzchu.