Wegańska tarta bez pieczenia - potrójnie kokosowy deser
Ten bez pieczenia kokosowy przepis wegański to mój najnowszy przepis. Nadaje się nie tylko dla wegan, ale także dla tych, którzy nie mają w domu piekarnika. To ciasto jest idealne na lato, gdy jest schłodzone. Ten deser jest odpowiedni dla osób, które nie mogą jeść glutenu, nabiału i jaj.
- 150 g daktyli bez pestek
- 2 łyżki masła orzechowego lub klasycznego
- Gorąca woda - około 40-50 ml
- Mąka kokosowa - 75g
Pasta na bazie tapioki
- Tapiokę można zaparzyć z więcej niż pół filiżanki (małe kulki); tapiokę można też wzbogacić zieloną herbatą.
- 400ml pełnotłustego mleka kokosowego
- 350-400ml wody (jeśli używasz mleka kokosowego light, lub jakiegokolwiek innego mleka roślinnego, nie rozcieńczaj go!
- czubata łyżka cukru kokosowego (można zastąpić miodem, syropem z agawy, cukrem trzcinowym lub stewią)
- Opcjonalnie: Nasiona z połowy laski wanilii z 2 szczyptami cynamonu lub kardamonu oraz pół łyżeczki matchy
Top
- 200 g świeżych truskawek
- Kilka borówek
- Listki mięty lub melisy
Tarta bez pieczenia - przygotowanie
Odstawić daktyle do wrzątku. W rondelku podgrzać mleko kokosowe, dodać wodę. Gdy się zagotuje, stale mieszać i powoli dodawać tapiokę. Ciągle mieszając, gotować na małym ogniu przez 20 minut (tapioka powinna stać się półprzezroczysta). Doprawić miodem i zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia. Daktyle odsączyć i umieścić w blenderze. Do blendera dodać masło orzechowe. Ilość wody, której użyjesz, będzie zależała od tego, jak bardzo Twoje daktyle są nasycone wodą. Miksuj, aż uzyskasz gładki krem. Do kremu dodaj mąkę kokosową, a następnie zagnieć go. Powinno łatwo odklejać się od rąk. Formę do tarty wykładamy folią cling. Masę daktylową równomiernie wylewamy na formę do tarty. Tapioka jest mieszanką tapioki i wody. Na wierzch dodajemy borówki, plasterki truskawek i listki mięty. Pozostawić do ostygnięcia.