Dieta bez glutenu

Domowa pizza bezglutenowa

Wiem, jak bardzo brakuje nam bezglutenowej pizzy. Uwielbiamy chwalić zamienniki, ale nie mogą się one równać z domową pizzą. Dziś przedstawiam przepis na domową pizzę bezglutenową.

Czego tak naprawdę potrzebujemy?

Ciasto:

  • drożdżowe (1/4 szklanki świeżych drożdży)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Około szklanki mąki, użyłam Schar-Mehl Farine - bezglutenowej mąki uniwersalnej
    Jeśli ciasto nie ma odpowiedniej konsystencji, można dodać więcej.
  • 1 łyżeczka soli
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • jajko

Sos pomidorowy:

  • Czosnek
  • Olej
  • przecier pomidorowy
  • Sól
  • pieprz

Dodatki (czego tylko dusza zapragnie, u mnie było to)

  • ser cheddar
  • ser brie
  • Papryka
  • Czerwona cebula
  • Zielony groszek
  • salami

Drożdże podgrzewamy w temperaturze pokojowej. Następnie rozpuszczamy je w ciepłej wodzie. Do mieszanki dodajemy cukier i mieszamy. W misce mieszamy mąkę (u mnie Schar - Mehl Farine - bezglutenowa mąka uniwersalna). Do mieszanki dodajemy rozczyn drożdżowy i sól. Mieszamy wszystkie składniki i dodajemy suszoną bazylię, oregano chili, olej i jajko. Składniki wyrabiamy, aż ciasto będzie twarde i zwarte. Przygotowanie pizzy bezglutenowej jest możliwe. Nie jest to jednak łatwe. Po wyrobieniu ciasta odkładamy do miski i przykrywamy ręcznikiem. Poczekaj, aż ciasto wyrośnie.

Blachę do pieczenia lekko natłuszczamy i układamy na niej ciasto. Zagniatamy ciasto palcami, aby uformować placek. Smarujemy go sosem pomidorowym. Na oliwie podsmażamy czosnek, następnie dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy i mieszamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy startym serem, a następnie dodajemy ulubione dodatki. Piekarnik włączamy na około 10-15 minut (200°). Po upieczeniu posypujemy wierzch startym serem.

Smacznego!

Zobacz również