Domowa pizza bezglutenowa
Wiem, jak bardzo brakuje nam bezglutenowej pizzy. Uwielbiamy chwalić zamienniki, ale nie mogą się one równać z domową pizzą. Dziś przedstawiam przepis na domową pizzę bezglutenową.
Czego tak naprawdę potrzebujemy?
Ciasto:
- drożdżowe (1/4 szklanki świeżych drożdży)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- Około szklanki mąki, użyłam Schar-Mehl Farine - bezglutenowej mąki uniwersalnej
Jeśli ciasto nie ma odpowiedniej konsystencji, można dodać więcej. - 1 łyżeczka soli
- Łyżka oliwy z oliwek
- jajko
Sos pomidorowy:
- Czosnek
- Olej
- przecier pomidorowy
- Sól
- pieprz
Dodatki (czego tylko dusza zapragnie, u mnie było to)
- ser cheddar
- ser brie
- Papryka
- Czerwona cebula
- Zielony groszek
- salami
Drożdże podgrzewamy w temperaturze pokojowej. Następnie rozpuszczamy je w ciepłej wodzie. Do mieszanki dodajemy cukier i mieszamy. W misce mieszamy mąkę (u mnie Schar - Mehl Farine - bezglutenowa mąka uniwersalna). Do mieszanki dodajemy rozczyn drożdżowy i sól. Mieszamy wszystkie składniki i dodajemy suszoną bazylię, oregano chili, olej i jajko. Składniki wyrabiamy, aż ciasto będzie twarde i zwarte. Przygotowanie pizzy bezglutenowej jest możliwe. Nie jest to jednak łatwe. Po wyrobieniu ciasta odkładamy do miski i przykrywamy ręcznikiem. Poczekaj, aż ciasto wyrośnie.
Blachę do pieczenia lekko natłuszczamy i układamy na niej ciasto. Zagniatamy ciasto palcami, aby uformować placek. Smarujemy go sosem pomidorowym. Na oliwie podsmażamy czosnek, następnie dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy i mieszamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy startym serem, a następnie dodajemy ulubione dodatki. Piekarnik włączamy na około 10-15 minut (200°). Po upieczeniu posypujemy wierzch startym serem.
Smacznego!