Bezglutenowe ciasto z truskawkami
Mamy sezon truskawkowy więc szkoda byłoby nie skorzystać. Postanowiłam zrobić ciasto z truskawkami. Przepis jest prosty w przygotowaniu, a efekty są pyszne.
Czego tak naprawdę potrzebujemy?
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru (ja dałam niepełną).
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oleju
- 240g mąki bezglutenowej (wybrałam mieszankę Schar)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka truskawek
- Cukier puder do posypania
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ja użyłam opcji góra/dół. Bez termoobiegu. Przygotować patelnię do pieczenia (moja miała 26 cm).
Do jajek będziemy dodawać cukier i cukier waniliowy. Miksujemy, aż uzyskamy puszysty krem. Ubijanie go może zająć nawet 10 minut, ale da się to zrobić w krótszym czasie.
W dalszym ciągu miksuj cienkim strumieniem olej. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia (bezglutenowy) i sodę oczyszczoną. Mieszaj powoli, a następnie zmniejsz prędkość.
Piecz ciasto w tortownicy przez 45 minut. Możesz sprawdzić ciasto, wkładając w nie patyczek. Po wyjęciu ciasta posypać cukrem pudrem.