Dieta bez glutenu

Bezglutenowe ciasto z truskawkami

Mamy sezon truskawkowy więc szkoda byłoby nie skorzystać. Postanowiłam zrobić ciasto z truskawkami. Przepis jest prosty w przygotowaniu, a efekty są pyszne.

Czego tak naprawdę potrzebujemy?

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru (ja dałam niepełną).
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 240g mąki bezglutenowej (wybrałam mieszankę Schar)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka truskawek
  • Cukier puder do posypania

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ja użyłam opcji góra/dół. Bez termoobiegu. Przygotować patelnię do pieczenia (moja miała 26 cm).

Do jajek będziemy dodawać cukier i cukier waniliowy. Miksujemy, aż uzyskamy puszysty krem. Ubijanie go może zająć nawet 10 minut, ale da się to zrobić w krótszym czasie.

W dalszym ciągu miksuj cienkim strumieniem olej. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia (bezglutenowy) i sodę oczyszczoną. Mieszaj powoli, a następnie zmniejsz prędkość.

Piecz ciasto w tortownicy przez 45 minut. Możesz sprawdzić ciasto, wkładając w nie patyczek. Po wyjęciu ciasta posypać cukrem pudrem.

Zobacz również