Dieta bez laktozy

Co można jeść będąc na diecie bez laktozy? 3 przepisy, które wykorzystują mleko bez laktozy

Laktoza, disacharyd, występuje naturalnie w mleku i produktach mlecznych. Składa się z cząsteczki złożonej z glukozy i galaktozy, które są połączone wiązaniem. Enzym trawienny zwany laktazą będzie potrzebny do "przecięcia" wiązania i umożliwienia ścianom jelita wchłonięcia glukozy i galaktozy. Enzym ten jest skuteczny u ponad połowy Polaków. Niestety, u wielu z nas nie jest skuteczny. Czasami problemy można zauważyć nawet po spożyciu niewielkiej ilości konwencjonalnego nabiału. Innym razem pojawiają się one dopiero po spożyciu dużej ilości pokarmów zawierających laktozę. Każdy indywidualny problem jest inny.

Nietolerancja laktozy to coś, co może być obecne od dzieciństwa. Jednak może też rozwijać się stopniowo i odebrać nam chęć do spożywania zwykłych produktów mlecznych. Możesz wykonać wodorowy test oddechowy, aby określić, czy jesteś dotknięty tym problemem. Często jednak wystarczy po prostu obserwować. Jeśli doświadczasz wzdęć po wypiciu mleka z laktozą lub zjedzeniu twarogu, jest prawie pewne, że masz nietolerancję laktozy. Objawy te mogą nie być widoczne, jeśli spożywasz mleko lub inne produkty mleczne, które są wolne od laktozy.

Ponieważ niestrawiona laktoza nie może przejść przez ściany jelita (jest zbyt duża cząsteczka) i powoduje osmotyczne wejście większej ilości wody do Twojego jelita (biegunka i przelewanie się w brzuchu), oraz przejście laktozy do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji i jest gazowa (wzdęcia i gazy). Problem ten nie wystąpi u osób, które mają normalną produkcję laktozy, ponieważ laktoza jest łatwo trawiona. Niestety, zdarza się to osobom z nietolerancją. Nasilenie problemu będzie zależało od tego, czy brakuje enzymu, czy jest on niedoborowy.

Jak produkowane są produkty bez laktozy?

Wiele razy słyszałam, że produkty bez laktozy można uznać za "samą chemię". Albo że producent w procesie technologicznym usuwa laktozę i dodaje cukier. Jest to totalna bzdura i warto ją teraz rozwiać. To nie jest "hokus pokus" o enzymach trawiennych. To jest technologia. To jest technologia. Producenci produktów mlecznych bez laktozy po prostu dodają identyczny (!) na jednym z etapów produkcji. Enzym ten jest identyczny z tym, którego brakuje w naszych jelitach. Enzym ten jest produkowany przez drożdże i grzyby, które są specjalnie przystosowane do naszych potrzeb.

Zamiast dwucukru (laktozy), który jest problemem dla wielu osób, otrzymujemy w tym produkcie dokładnie taką samą ilość węglowodanów, ale bez tego nieszczęsnego wiązania, którego nie możemy strawić. W rezultacie otrzymujemy produkt, który ma taką samą ilość kalorii, węglowodanów, tłuszczów i białek. Jednak enzym rozkłada laktozę, zanim ją zjemy. Dzieje się to w żołądku, a nie w żołądku, jak u osób, które wytwarzają ten enzym.

Co można jeść na diecie bez laktozy?

Laktoza ma minimalną słodycz w porównaniu z taką samą ilością mieszaniny glukozy i galaktozy. Różnicę można wyczuć w mleku bez laktozy. Jednak nigdy nie czułam jej w twarogach, jogurtach i serach. Nie byłabym w stanie odróżnić poszczególnych produktów. To był pierwszy raz, kiedy spróbowałam. Nie zauważyłam żadnej różnicy. Wynika to z faktu, że jogurty, twarogi i produkty do smarowania serów zawierają mniejszą ilość laktozy niż mleko. Oznacza to również, że mają nieco bardziej zrównoważony smak. Puszysta kanapka Almette z ziołami nie jest słodka. Smakuje niemal tak samo jak wersja bez laktozy. Jest pyszna!!!

Uważam, że najlepiej spróbować obu, a potem wybrać ten, który bardziej nam smakuje i lepiej się po nim czuć. Masz wybór i możesz z niego skorzystać. Możesz zamienić nabiał tolerujący laktozę na bezlaktozowe wersje niektórych tradycyjnych produktów mlecznych. Jeden z moich czytelników zamienił zwykłe mleko na mleko bez laktozy i w ten sposób zrezygnował z cukrowej kawy. Niektóre osoby mają łagodną nietolerancję laktozy i zauważyły znaczną poprawę samopoczucia po przejściu na produkty mleczne bez lak tozy. Czasami problem nie tkwi w laktozy jako takiej, ale w jej nadmiernej ilości na naszych talerzach. To nie to samo, co reakcja alergiczna na śladowe ilości czy seler w potrawie. To problem trawienny, z którym można sobie łatwo poradzić.

Dieta bezlaktozowa nie oznacza, że jesteś wolny od nabiału!

Po raz kolejny chcę podkreślić, że problem z trawieniem laktozy nie jest dla Ciebie powodem do unikania nabiału. Możesz zamienić zwykłe mleko na mleko bez laktozy, zwykły jogurt na kefir, a smarowidła do kanapek na wersję bez laktozy Almette. To jest teraz opcja.

Sprawy mają się inaczej z serami żółtymi i długo dojrzewającymi. Laktoza w serach jest rozkładana przez dojrzewanie. Dzieje się tak za sprawą fermentacji mlekowej. Sery białe mają około 3 g laktozy na 100 g. Tylko 0,1 g znajduje się w serach żółtych. Sery te są odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy. Nawet jeśli na opakowaniu nie ma takiej informacji, można śmiało po nie sięgać bez obaw o wzdęcia.

Nie zapominajmy o serach puszystych. To właśnie on jest głównym tematem na naszym dzisiejszym spotkaniu. Twaróg i śmietana to główne składniki serka do smarowania pieczywa. Ten produkt prawdopodobnie spowodowałby problemy dla kogoś z nietolerancją. Almette bez laktozy jest produkowany z twarogu i śmietany już o obniżonej zawartości laktozy. Można go dodać do menu dla osób z nietolerancją. Na stronie internetowej Almette można znaleźć informacje o składnikach produktu.

Jak powinna wyglądać dieta bez laktozy?

Jeśli zdecydujemy się na styl życia bez laktozy, należy pamiętać, że nie może on odbiegać od piramidy żywieniowej i modelu śródziemnomorskiego. Dieta bez laktozy powinna zawierać dużo owoców i warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych i oliwy.

Nieprzetworzone i naturalne produkty są bezpieczne od laktozy. Nie będziemy mieli problemów z laktozą w naturalnych mięsach zamiast w wędlinach. To my decydujemy, czy nabiał znajdzie się w deserze z ciemnej czekolady, orzechów i daktyli. Możemy również wybrać, czy użyjemy zwykłego mleka, czy też mleka bez laktozy. Tym lepsza będzie nasza dieta, jeśli będzie zawierała mniej złożonych składników.

Obecnie dostępnych jest wiele produktów mlecznych w formatach bez laktozy, w tym mleka, jogurty i twarogi. Możesz zamienić konwencjonalne produkty mleczne na wersje bez lak tozy i przejrzeć składniki bardziej złożonych formuł. Nic więcej nie trzeba zmieniać. Możesz po prostu przestrzegać zasad zdrowej, klasycznej diety i nadal cieszyć się wszystkimi rodzajami żywności.

Śródziemnomorska piramida żywieniowa pokazuje, że nabiał i wszystkie inne produkty są dozwolone w zdrowej diecie.

Przyjrzyjmy się teraz konkretnym przepisom, które wykorzystują Almette, bezmleczny puszysty serek do smarowania. Mam dla Was trzy super łatwe i pyszne dania. Są one oparte na produktach sezonowych. Można je wykorzystać jako inspirację na śniadanie, lekką kolację lub przekąskę w ciągu dnia.

Wafle gryczane przełożone serkiem kremowym Almette i pieczoną papryką

Papryki zredukować na pół. Należy usunąć ogonek i gniazda nasienne. Skórkę nacieramy oliwą z oliwek. Papryki układamy na blasze wyłożonej pergaminem "brzuszkiem" do góry. Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 2000° C. Gdy skórka się zrumieni przenosimy je do szklanego naczynia i pozostawiamy do ostygnięcia. Skórka powinna dać się łatwo zdjąć. Następnie kroimy papryki w małe paski i doprawiamy je solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Za pomocą tarki o grubych oczkach kroimy ziemniaki. Nadmiar płynu odsączamy. Do masy dodajemy jajko, sól i mąkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Z tego ciasta wychodzi tyle, że wystarczy na 4 gofry. Piec ciasto przez około 5-7 minut na rozgrzanej gofrownicy. Gofry powinny lekko ostygnąć na kratce. Do gofrów dodaj łyżkę bezmlecznego serka kremowego Almette i paprykę. Posypać solą, pieprzem, natką lub szczypiorkiem.

Serek Śmietankowy Almette Bez Laktozy i Wędzony Łosoś

Zmiksuj jajka z wodą, aż uzyskasz gładką masę. Opcją jest również mikser. Wymieszaj ze sobą drobno posiekane zioła, sól i pieprz. Dobrze rozgrzej patelnie i posmaruj ją odrobiną masła. Wlej 1/4 mieszanki. Rozprowadź mieszankę na całej patelni. Poczekaj, aż omlet się ugotuje. Użyj łopatki, aby delikatnie rozbić brzegi omletu. Przewróć omlet na drugą stronę. Gotuj przez kolejne 30-40 sekund. Kontynuuj z każdą kolejną partią mieszanki jajecznej.

Każdy omlet posmarować równomiernie serem. Każdy omlet posmarować plastrem łososia, plasterkami ogórka, koperkiem i pieprzem. Złożyć w koperty. Podawać z cząstkami cytryny.

Cienkie omlety ziołowe z serkiem Almette bez laktozy, łososiem i ogórkiem oraz koperkiemSpring

Naleśniki z cukinii z Almette, serkiem bez laktozy

Cukinię umyć i osuszyć. Następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Jeśli w cukinii jest dużo pestek, możesz zetrzeć na tarce tylko brzegi. Cukinię posolić i odstawić na około kwadrans na sitku. Następnie odcedzić ewentualny płyn. Dodaj jajka, mąkę i posiekane zioła. Dokładnie wymieszać. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek usmaż 6-8 naleśników. Ostrożnie przewracać naleśniki. Naleśniki ułożyć na dwóch talerzach. Do każdego naleśnika dodaj jedną łyżkę bezlaktozowego cheddara ziołowego i plasterek świeżych warzyw lub ziół.

Zobacz również