Jedz wegański smalec - jest zdrowy!
Skoro nie widzisz różnicy, to po co przepłacać? Czy pamiętasz? Tak brzmiała reklama proszków do prania w latach 90-tych. Dziś pokażę Wam wegański smalec, który jest alternatywą dla popularnego w Polsce smarowidła. Ma nawet cztery razy więcej kalorii, a smakuje wyśmienicie! Zawiera też więcej cennych składników odżywczych. Przygotowanie zajmuje tylko 15 minut, a smak jest tak zbliżony, że dacie się "nabrać". Mój tata jest wielkim fanem klasycznego smalcu i skwarków. Jest to coś, czego ja odmawiam sobie podczas wędrówek po górach lub powrotu z całodziennej wędrówki. Mimo, że nie jest to dla mnie zdrowe jedzenie, lubię jego smak i stworzyłam mniej inwazyjną wersję.
Smalec wegański - Dlaczego warto?
Błonnik, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), omega-3 i minerały, a także witaminy z grupy B. Kasza gryczana, rośliny strączkowe i dobrej jakości tłuszcze stabilne. Jest bardzo sycąca, bardzo aromatyczna i zdrowa. Posmaruj dużą ilością smalcu bez wyrzutów sumienia.
Składniki [2 małe słoiki smalcu wegańskiego]
- 240g ugotowanej białej fasoli
- 1 małe jabłko
- 1 biała cebula
- 3 łyżki stołowe kaszy gryczanej niepalonej (można też uprażyć).
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- Siemię lniane: czubata łyżka stołowa
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz czarny, majeranek
- opcjonalnie: 2-3 suszone śliwki
Ziarna gryki ugotuj al dente. Powinny być lekko chrupiące. Zblenduj fasolę z siemieniem lnianym, aż uzyskasz gładki krem. Odstawiamy na bok. Cebulę kroimy na małe kawałki. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Zeszklić na nim cebulę. Zmniejszamy ogień na niski i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jabłko. Wmieszać odsączone ziarna gryki i dobrze wymieszać. Gdy masa lekko przestygnie, dodać zblendowaną fasolę i doprawić solą, pieprzem i rozgniecionym majerankiem. Przełożyć do słoików. Opcjonalnie można dodać posiekane suszone śliwki. Wegański smalec jest gotowy!
Z tej ilości składników otrzymamy około 450 g pasty z fasoli. 100g wegańskiego smalcu zawiera około 200 kcal. Z kolei 100g smalcu zmiksowanego ze skwarkami ma około 800 kcal na 100g.
Do zrobienia dobrego chleba żytniego na zakwasie wystarczy kiszka.
Jest tak pyszny, że nie uwierzysz, że jest wegański!