Dieta bez laktozy

Jedz wegański smalec - jest zdrowy!

Skoro nie widzisz różnicy, to po co przepłacać? Czy pamiętasz? Tak brzmiała reklama proszków do prania w latach 90-tych. Dziś pokażę Wam wegański smalec, który jest alternatywą dla popularnego w Polsce smarowidła. Ma nawet cztery razy więcej kalorii, a smakuje wyśmienicie! Zawiera też więcej cennych składników odżywczych. Przygotowanie zajmuje tylko 15 minut, a smak jest tak zbliżony, że dacie się "nabrać". Mój tata jest wielkim fanem klasycznego smalcu i skwarków. Jest to coś, czego ja odmawiam sobie podczas wędrówek po górach lub powrotu z całodziennej wędrówki. Mimo, że nie jest to dla mnie zdrowe jedzenie, lubię jego smak i stworzyłam mniej inwazyjną wersję.

Smalec wegański - Dlaczego warto?

Błonnik, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), omega-3 i minerały, a także witaminy z grupy B. Kasza gryczana, rośliny strączkowe i dobrej jakości tłuszcze stabilne. Jest bardzo sycąca, bardzo aromatyczna i zdrowa. Posmaruj dużą ilością smalcu bez wyrzutów sumienia.

Składniki [2 małe słoiki smalcu wegańskiego]

  • 240g ugotowanej białej fasoli
  • 1 małe jabłko
  • 1 biała cebula
  • 3 łyżki stołowe kaszy gryczanej niepalonej (można też uprażyć).
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • Siemię lniane: czubata łyżka stołowa
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz czarny, majeranek
  • opcjonalnie: 2-3 suszone śliwki

Ziarna gryki ugotuj al dente. Powinny być lekko chrupiące. Zblenduj fasolę z siemieniem lnianym, aż uzyskasz gładki krem. Odstawiamy na bok. Cebulę kroimy na małe kawałki. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Zeszklić na nim cebulę. Zmniejszamy ogień na niski i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jabłko. Wmieszać odsączone ziarna gryki i dobrze wymieszać. Gdy masa lekko przestygnie, dodać zblendowaną fasolę i doprawić solą, pieprzem i rozgniecionym majerankiem. Przełożyć do słoików. Opcjonalnie można dodać posiekane suszone śliwki. Wegański smalec jest gotowy!

Z tej ilości składników otrzymamy około 450 g pasty z fasoli. 100g wegańskiego smalcu zawiera około 200 kcal. Z kolei 100g smalcu zmiksowanego ze skwarkami ma około 800 kcal na 100g.

Do zrobienia dobrego chleba żytniego na zakwasie wystarczy kiszka.

Jest tak pyszny, że nie uwierzysz, że jest wegański!

Zobacz również