Dieta bez glutenu

Bezglutenowa foccacia

W dzisiejszym artykule przedstawimy przepis na bezglutenową foccacie - gwarantujemy, że będziecie zachwyceni! To pochodzące z Włoch danie staje się coraz popularniejsze na świecie, a jego bezglutenowa wersja jest równie pyszna!

Czego potrzebujemy?

Zakwas:

20 g świeżych drożdży
2 czubate łyżki stołowe mąki bezglutenowej (u mnie mix Schar).
7 łyżek ciepłej wody (około 80°F, można podgrzać)
Płaska łyżeczka cukru

Ciasto:

280 g mąki bezglutenowej (1/2 mieszanki Schar, 1/2 mąki do pizzy)
2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
ok. 200 m ciepłej wody

Dodatki:

3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe wody
świeży rozmaryn
pomidorki mini
Oliwki
Sól gruba

Zacznijmy od rozczynu. W misce łączymy wszystkie składniki: drożdże, mąkę i ciepłą wodę. Drożdże mieszamy z resztą składników. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.

Teraz przyszedł czas na wyrobienie ciasta. Do większej miski dodajemy mąkę, sól, wodę i oliwę. Następnie dodajemy starter. Wszystko łączymy, aż do dobrego połączenia. Mimo, że ciasto będzie gładkie, to nadal będzie się przyklejać do boków miski. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Do naczynia, w którym będziemy piec focaccię wlewamy oliwę z oliwek. Dobrze ją rozprowadzić. Rozsmarowujemy na niej ciasto. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Po tym czasie na focaccię wylewamy mieszankę wody i oleju (2 łyżeczki wody, 1 łyżeczka oleju). Polewy układamy warstwowo i wciskamy w ciasto. W moim przypadku były to pomidory, oliwki i rozmaryn. Na wierzchu posypujemy solą i palcem robimy małe wgłębienia.

Ustaw piekarniik na broilowanie. Piec przez 30 minut w mojej obudowie z termoobiegiem.

Bezglutenowa focaccia jest możliwa! Smaczna i jeszcze bardziej puszysta. W zasadzie jest całkiem smaczna. Jest to świetny pomysł i polecam go wszystkim.

Zobacz również