Dieta bez glutenu

Bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami

W dzisiejszym artykule przedstawimy przepis na przepyszne, bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami. Gwarantujemy, że Ci posmakuje!

Czego potrzebujemy?

  • 50g świeżych drożdży lub 14g suszonych
  • 200 ml mleka (ciepłego, ale nie gorącego).
  • 3 jajka + dodatkowe 3 żółtka
  • 100g drobnego cukru
  • 500g mąki bezglutenowej (u mnie mix Grano).
  • 100g masła
  • 200-300g truskawek
  • Kruszonka: 100g mąki bezglutenowej, 60g zimnego masła, 4 łyżki cukru (pudru, zwykłego)
  • Do lukru dodaj 1 łyżkę soku pomarańczowego i 1/2 szklanki cukru pudru

Zaczynamy od drożdży. Mieszamy je z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i ciepłym, ale jeszcze nie gorącym, mlekiem. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozczyn powinien urosnąć jeszcze kilka razy. Jeśli nie wyrośnie trzeba będzie przygotować go ponownie. Mam nadzieję, że uda się za pierwszym podejściem, tak jak w moim przypadku.

W misce wymieszać jajka i żółtka. Do miski dodać cukier. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy.

W dużej misce umieść mąkę bezglutenową. Na środku mąki zrób wgłębienie, a następnie wlej do niego wyrośnięty rozczyn. Mąkę ugniatamy do środka, a rozczyn mieszamy z nią. Po chwili dodajemy stopniowo zmiksowane jajka, ciągle mieszając mąkę. Dalej wyrabiamy rękami wstępnie wymieszaną masę przez około 10-15 minut. Kontynuować wyrabianie masy przez około 10-15 minut. Kontynuować ugniatanie przez około 5 minut.

Wyrobione ciasto przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny. W tym czasie będzie rosło. W moim przypadku urosło co najmniej dwukrotnie.

Teraz przyszedł czas na przygotowanie kruszonki. W misce połącz mąkę z zimnym masłem. Rozcieraj palcami, aż uzyskasz drobne okruchy. Połącz składniki, aby powstała pasta.

Użyj szpatułki, lub drewnianej łyżki, aby podnieść ciasto z miski i przenieść je do formy. Staraj się rozciągnąć i spłaszczyć ciasto tak, aby całkowicie wypełniło formę. Na wierzchu ułóż ćwiartki truskawek. Posypać kruszonką na wierzchu. Pozwól, aby ciasto wyrosło w foremce przez kolejne 25 minut. Będzie też lekko rosło.

Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra lub dół, bez termoobiegu). Piecz ciasto przez 35 minut.

Po wystudzeniu ciasta można dodać do niego lukier. Ja jako opcję lukru wybrałam sok pomarańczowy. Podgrzej sok, a następnie dodaj cukier puder. Mieszaj, aż masa będzie gładka.

Ciasto pięknie wyrosło i smakuje dokładnie jak to bezglutenowe. Tego doświadczyłam, bo jestem na diecie dopiero 9 lat i wciąż mogę sobie przypomnieć smak takich ciast. Mój partner również je gluten na co dzień i powiedział, że ciasto drożdżowe smakowało jak bezglutenowe. Ten komplement dotyczy wypieków bezglutenowych.

Smacznego!

Zobacz również