Bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami
W dzisiejszym artykule przedstawimy przepis na przepyszne, bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami. Gwarantujemy, że Ci posmakuje!
Czego potrzebujemy?
- 50g świeżych drożdży lub 14g suszonych
- 200 ml mleka (ciepłego, ale nie gorącego).
- 3 jajka + dodatkowe 3 żółtka
- 100g drobnego cukru
- 500g mąki bezglutenowej (u mnie mix Grano).
- 100g masła
- 200-300g truskawek
- Kruszonka: 100g mąki bezglutenowej, 60g zimnego masła, 4 łyżki cukru (pudru, zwykłego)
- Do lukru dodaj 1 łyżkę soku pomarańczowego i 1/2 szklanki cukru pudru
Zaczynamy od drożdży. Mieszamy je z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i ciepłym, ale jeszcze nie gorącym, mlekiem. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozczyn powinien urosnąć jeszcze kilka razy. Jeśli nie wyrośnie trzeba będzie przygotować go ponownie. Mam nadzieję, że uda się za pierwszym podejściem, tak jak w moim przypadku.
W misce wymieszać jajka i żółtka. Do miski dodać cukier. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy.
W dużej misce umieść mąkę bezglutenową. Na środku mąki zrób wgłębienie, a następnie wlej do niego wyrośnięty rozczyn. Mąkę ugniatamy do środka, a rozczyn mieszamy z nią. Po chwili dodajemy stopniowo zmiksowane jajka, ciągle mieszając mąkę. Dalej wyrabiamy rękami wstępnie wymieszaną masę przez około 10-15 minut. Kontynuować wyrabianie masy przez około 10-15 minut. Kontynuować ugniatanie przez około 5 minut.
Wyrobione ciasto przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny. W tym czasie będzie rosło. W moim przypadku urosło co najmniej dwukrotnie.
Teraz przyszedł czas na przygotowanie kruszonki. W misce połącz mąkę z zimnym masłem. Rozcieraj palcami, aż uzyskasz drobne okruchy. Połącz składniki, aby powstała pasta.
Użyj szpatułki, lub drewnianej łyżki, aby podnieść ciasto z miski i przenieść je do formy. Staraj się rozciągnąć i spłaszczyć ciasto tak, aby całkowicie wypełniło formę. Na wierzchu ułóż ćwiartki truskawek. Posypać kruszonką na wierzchu. Pozwól, aby ciasto wyrosło w foremce przez kolejne 25 minut. Będzie też lekko rosło.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra lub dół, bez termoobiegu). Piecz ciasto przez 35 minut.
Po wystudzeniu ciasta można dodać do niego lukier. Ja jako opcję lukru wybrałam sok pomarańczowy. Podgrzej sok, a następnie dodaj cukier puder. Mieszaj, aż masa będzie gładka.
Ciasto pięknie wyrosło i smakuje dokładnie jak to bezglutenowe. Tego doświadczyłam, bo jestem na diecie dopiero 9 lat i wciąż mogę sobie przypomnieć smak takich ciast. Mój partner również je gluten na co dzień i powiedział, że ciasto drożdżowe smakowało jak bezglutenowe. Ten komplement dotyczy wypieków bezglutenowych.
Smacznego!