Dieta bez laktozy

Jagodowe ciasto ze śliwkami - wersja bez nabiału i bezglutenowa

Ciasto piaskowe ze śliwkami, ślinię się na samą myśl o nim. Ale masło, mąka pszenna i dużo cukru to nie są najlepsze rzeczy, jakie mogą się zdarzyć w naszym życiu. Wyruszyłam na poszukiwanie alternatywy. Jest ona nieco mniej kaloryczna, bardziej pożywna, a co najważniejsze dużo łatwiejsza w przygotowaniu niż oryginał. Wykorzystałam ugotowane wcześniej ziarna prosa i pysznie słodką mąkę kukurydzianą. Tak, to idealny moment na wypróbowanie mojego przepisu na ciasto jaglane ze śliwkami.

Składniki (6 porcji)

  • 200g ugotowanej kaszy prosa (ok. 70% suchej)
  • 2 jajka
  • 40g syropu klonowego, miodu
  • Ekstrakt waniliowy lub nasiona z 1/2 laski wanilii
  • 1/2 szklanki mleka ryżowego, migdałowego (lub mleka krowiego)
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego lub łagodnego oleju
  • 120g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 dużych słodkich śliwek

Ciasto ze śliwkami - przygotowanie

W misce połącz ugotowaną wcześniej kaszę manną i jajka* z syropem klonowym, wanilią i olejem. Zmiksuj masę za pomocą ręcznego blendera, aż będzie gładka. Do mieszanki dodaj mleko roślinne. Wymieszaj ze sobą suche składniki (oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia), a następnie przesiej niewielkie ilości do mokrych składników. Końcowa mieszanka powinna mieć konsystencję budyniu. Można dodać więcej mąki kukurydzianej, jeśli masa jest zbyt płynna. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (moja miała wymiary 18 x 21 cm). Na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 40 - 45 minut lub do momentu, gdy patyczek będzie suchy. Ciasto ostudzić na kratce.

Oddziel żółtka od białek, jeśli masz więcej czasu. Wymieszaj żółtka z kaszą manną. Białka ubić na sztywną pianę. Tuż przed wylaniem masy na blaszkę dodaj pianę.

Wartość odżywcza

1 porcja to około.

  • 188 kcal
  • 5 g białka
  • 4,4 g tłuszczu
  • 31,7 gramów węglowodanów
  • Błonnik: 2,2 g

Zobacz również