Pudding z tapioki podawany z owocami
Desery z tapioki okazały się ogromnym hitem, gdy zaczęłam je oferować w moim biznesie cateringowym Naturalnie. Więcej o spersonalizowanym cateringu możecie przeczytać TUTAJ. Te urocze kuleczki są łatwe do zrobienia, szybkie w przygotowaniu, są hipoalergiczne i można je przekształcić w prawdziwe cudo. Budyń z tapioki można zrobić na wiele różnych sposobów i jest to danie, które nigdy nie zachwyca. Możesz zrobić waniliowy, truskawkowy, matcha, kardamon i puree jabłkowe. Jest tak wiele opcji! Tapioka jest dostępna w większości sklepów spożywczych i kuchni na całym świecie. Ponieważ są łatwiejsze do przygotowania, polecam zakup małych kulek. Duże kulki wymagają dłuższego gotowania i często mogą być lepkie i rozpadać się od zbyt dużej ilości mąki. Szkoda waszych nerwów. Można też zrobić budyń ze sproszkowanej skrobi tapiokowej, ale będzie miał mniej ciekawą konsystencję. Z małych kulek skrobi tapiokowej można też zrobić pyszny krem do ciast - mój przepis na tartę bez pieczenia z wykorzystaniem truskawek, mleka kokosowego i kremu z tapioki znajdziecie TUTAJ.
4 mini słoiczki - przepis
- 2 szklanki mleka roślinnego (może być mleko migdałowe, kokosowe lub owsiane).
- Łyżeczka cukru trzcinowego, łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy.
- Około 1/4 szklanki małych kulek tapioki [około40-50 g]
- wanilia lub kardamon
Dodatki, takie jak:
- 1 owoc męczennicy
- 4 truskawki
- Kilka borówek
- Liście melisy lub mięty
Przygotowanie
Mleko roślinne podgrzewać w rondlu z cukrem i przyprawami. Kiedy pojawią się bąbelki, jest to temperatura wrzenia. Ciągle mieszać, a następnie powoli dodawać perełki tapioki. Gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut. Aby tapioka nie przywarła do dna garnka, powinniśmy mieszać ją co kilka minut. Gdy kulki będą przezroczyste, zdejmujemy pudding z ognia i przelewamy do małych miseczek, szklanek lub słoiczków. Zimny pudding podawać z ulubionymi owocami i listkami mięty lub melisy.