Kto powinien stosować dietę bezglutenową?
Dieta bezglutenowa zyskuje coraz większą popularność i ma wielu zwolenników. W dalszej części artykułu omówię jej zasady i wskazania do stosowania. Podczas gdy wiele osób skorzysta z tej diety eliminacyjnej, ważne jest, aby zauważyć, że większość ludzi może jeść gluten bez żadnych problemów zdrowotnych. Ten artykuł jest dedykowany osobom z celiakią, nietolerancją glutenu (nonceliac gluten sensitivity) oraz alergią na gluten i pszenicę.
Resztę znajdziesz również na blogu, który zawiera przykładową dietę bezglutenową (około 2200 kcal). Ponieważ gluten często jest problemem, a stan zapalny jest jego skutkiem, stworzyłam dla Was bezglutenową dietę przeciwzapalną. Z poszanowaniem zasad diety śródziemnomorskiej. Zanim wypróbujesz ten darmowy jadłospis, przeczytaj poniższy wstęp. Na temat glutenu krąży od jakiegoś czasu wiele mitów i warto je rozwiać. Ten artykuł nie będzie wyrwany z kontekstu. Zapraszam do tego artykułu zarówno dietetyków, jak i osoby z glutenową konfuzją!
Zasady stosowania diety bezglutenowej
Dieta bezglutenowa to taka, która wyklucza białka z grupy prolamin: sekalinę (żyto), gliadynę(pszenica) i hordeinę [jęczmień]. Owies (zawierający Aveninę) może być stosowany przez 95% osób na diecie bezglutenowej. Ze względu na wiele możliwych zanieczyszczeń na każdym etapie produkcji, owies uprawiany w Polsce nie może być stosowany. Na etapie siewu, wzrostu, zbioru i przetwarzania w zakładach produkcyjnych. Mogą w nim występować również inne zboża.
Wskazówki dotyczące diety bezglutenowej
Istnieją cztery główne wskazania, że dieta bezglutenowa jest możliwa:
- Celiakia, zwana również chorobą trzewną, jest chorobą autoimmunologiczną, która ma podłoże genetyczne.
- Alergia na gluten/ pszenicę
- Nietolerancja glutenu niezwiązana z celiakią (NNG/NCGS)
- Choroba Duhringa ("skórne zaburzenie celiakii")
Zanim wyeliminujesz gluten z diety, ważne jest, aby wykonać badania diagnostyczne. Jest to kluczowe, ponieważ jeśli wyeliminowałeś z diety zboża z glutenem, utrudni to uzyskanie wiarygodnych wyników badań i postawienie rzetelnej diagnozy. Jeśli podejrzewasz, że możesz mieć problem z glutenem, powinieneś poinformować o tym swojego lekarza podstawowej opieki zdrowotnej. Lekarz podstawowej opieki zdrowotnej może być w stanie, w razie potrzeby, skierować Cię do gastroenterologa. Dzięki temu będziesz mógł otrzymać skierowanie na bezpłatne badania diagnostyczne w celu rozpoznania celiakii. Możesz je również wykonać samodzielnie, jeśli lekarz nie zaleci ich wykonania. Testy te mają dużo większą moc diagnostyczną niż testy na nietolerancje pokarmowe, które są bardzo dyskusyjne.
Choroby trzewne, takie jak celiakia
W mojej praktyce i w praktykach moich znajomych specjalistów widzieliśmy dorosłych, którzy przez długi okres czasu cierpieli na dyskomfort trawienny. Ostatecznie zostali zdiagnozowani prawidłowo, mimo że nie mieli żadnych objawów. Była to choroba trzewna. Celiakia może być określana wieloma nazwami i objawami. Warto poddać się badaniom na celiakię. Celiakia nie musi objawiać się wraz z pierwszą ekspozycją na gluten. Może jednak wystąpić przed ukończeniem 2 roku życia. Celiakia u dorosłych może objawiać się również u gastroenterologów. Dysbioza jelitowa (lub dysfunkcja jelit) jest najbardziej prawdopodobną przyczyną. Zaburzenia w bakteriach, które zasiedlają nasz przewód pokarmowy. Wielokrotnie objawy nietolerancji glutenu pojawiają się po wcześniejszej kuracji antybiotykowej. Jest to znak, że bakterie jelitowe chronią nasze kosmki jelitowe przed potencjalnym negatywnym działaniem glutenu.
Zanim przejdę do modułu o aktualnych standardach diagnostycznych, chcę jasno powiedzieć: DIAGNOZA JEST ZAWSZE WYKONYWANA PRZEZ LEKARZA Możesz wykonać badania na własną rękę, lub z pomocą dietetyka. Jednak wyniki badań krwi czy testów genetycznych nie stanowią o diagnozie. Z wynikami musisz udać się do specjalisty. Dietetyk, który powie, że masz niedoczynność tarczycy, insulinooporność czy celiakię, nie ma kwalifikacji, by Ci pomóc. Miej to na uwadze i włącz swój czujnik ograniczonego zaufania, jeśli coś takiego się wydarzy! Niespełnione ambicje dietetyków do studiowania medycyny nie powinny być powodem do podjęcia się roli lekarza. To samo dotyczy umiejętności wykonywania testów diagnostycznych w kierunku nietolerancji pokarmowych. Dietetyk nie ma prawa do nacinania skóry czy pobierania materiału biologicznego w celu wykonania testu. Test ten może wykonać lekarz lub felczer, diagnosta laboratoryjny ratownik medyczny, pielęgniarka. Koniec listy. Nie ma na niej dietetyków. Jestem pewna, że wiele osób o tym nie wie więc piszę. Koniec mojej dygresji.