Poradnik

Kiedy ograniczanie diety ma sens?

Jeśli cierpisz na nietolerancje pokarmowe, pewne składniki żywności mogą być odpowiedzialne za szeroką gamę objawów. Oczywistym wnioskiem byłoby wycięcie z diety wszystkich pokarmów, które zawierają te składniki. Jednak taka strategia unikania niesie ze sobą również ryzyko.

Im bardziej ograniczamy swoją dietę, tym większe ryzyko niedożywienia. Niestety, bardzo często zdarza się, że podstawowe pokarmy powodują problemy, dlatego przejście na dobrze zbilansowaną i wolną od wyzwalaczy dietę jest ogromnym wyzwaniem - nawet z pomocą dietetyka. Dobra wiadomość jest taka, że prawie nie ma pokarmów, których nie można odpowiednio zastąpić. Nawet jeśli trzeba unikać podstawowych produktów (np. pszenicy lub jaj), istnieje obecnie wiele odpowiednich alternatyw.

Restrykcyjna dieta jest tylko tymczasowym rozwiązaniem

Może upłynąć trochę czasu, zanim zmiana diety zacznie przynosić efekty. Po miesiącach, a nawet latach problemów trawiennych lub przewlekłych stanów zapalnych flora jelitowa może być wytrącona z równowagi i potrzeba dużo czasu, aby w pełni powrócić do zdrowia. Celiakia jest poważną chorobą, w której nawet niewielkie ilości glutenu prowadzą do zniszczenia kosmków jelitowych i może minąć kilka tygoni, aż wyściółka jelitowa odzyska równowagę do punktu, w którym dolegliwości zaczną się ścierać.

Istnieje kilka chorób, w których dieta nie jest jedynym winowajcą. Objawy mogą utrzymywać się, mimo że rzekomo problematyczne pokarmy zostały wyeliminowane z diety. W desperackiej próbie ponownego opanowania problemów zdrowotnych wiele osób dotkniętych chorobą ogranicza swoją dietę jeszcze bardziej - może to prowadzić prosto do błędnego koła. Niezrównoważone odżywianie osłabia organizm i może drastycznie nasilić objawy.

Nietolerancje pokarmowe: Dieta to tylko jeden czynnik

Ważne jest, aby uznać, że dieta jest tylko jednym z czynników, które mogą wpływać na przebieg choroby - ale w żadnym wypadku nie jest jedynym. Strategie dietetyczne mogą stanowić istotny wkład w zarządzanie nietolerancjami pokarmowymi, ale nie powinny być stosowane bez właściwej diagnozy. W przeciwnym razie niebezpieczeństwo jest zbyt duże, by niepotrzebnie ograniczać dietę. Jeśli po kilku tygodniach nie ma oznak poprawy, należy skonsultować się z ekspertem w dziedzinie zdrowia, aby zdecydować o dalszych krokach, ponieważ diagnoza może być błędna lub niepełna.

Zobacz również