Szybki i łatwy wegański posiłek z ciecierzycy i kotletów brokułowych
Kolejny przepis zainspirowany moją dietą pudełkową. Ten przepis okazał się u mnie wielkim hitem. Delikatne brokuły i aromatyczna ciecierzyca. Bardzo podobne kotlety zrobiłam na podstawie składników z opakowania. Są szybkie i łatwe do przyrządzenia w domu, gdy robi się je z ciecierzycy. Są gotowe do pieczenia, gdy włożysz je do piekarnika. Poniżej przepis z Cateringu Osobistego Naturalnie na szybkie kotlety z brokułami i ciecierzycą.
Składniki - 3 porcje - 9 kotletów
- 300g ugotowanej ciecierzycy
- 150g blanszowanych brokułów
- Mniej kawałków pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub nierafinowanego oleju rzepakowego
- 1 - 2 łyżki mąki kukurydzianej, odtłuszczonego siemienia lnianego (bułka tarta jest opcjonalna)
- Sól morska różowa lub kłodawska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Opcjonalnie: Odrobina świeżego chili i pół ząbka czosnku
Do podania
- czerwone pesto (1-2 suszone pomidory, odsączone z oleju + woda + orzechy włoskie lub słonecznik + bazylia)
- pomidorki koktajlowe
- Arugula, bazylia lub roszponka
- Ryż brązowy lub jakiekolwiek gruboziarniste ziarna
Kotlety z ciecierzycy i brokułów - przygotowanie
Ciecierzycę zmielić. Brokuły drobno posiekać, dodać olej, sól, pieprz i mąkę. Ilość potrzebnej mąki zależy od tego, jak bardzo ciecierzyca została rozgotowana. Jeśli jest bardzo kremowa i gęsto ugotowana, będziesz potrzebować więcej mąki. Wymieszaj dobrze masę i uformuj dziewięć płaskich kotletów. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30-40 minut, do uzyskania złotego koloru. Podawaj na ciepło z odrobiną czerwonego pesto, pomidorami i zieleniną lub ulubioną kaszą.
Wartość odżywcza 1 porcji (3 kotlety z ciecierzycy i brokułów)
- 25 kcal
- 11 g białka
- 9,5 g tłuszczu
- 24 g węglowodanów
- 10g błonnika