Dieta bez glutenu

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe zachwyca swoim pysznym smakiem. W tym artykule przedstawiamy prosty przepis jak szybko przygotować te delicje!

Czego potrzebujemy?

  • 2 jajka (podgrzane w temperaturze pokojowej)
  • 200g drobnego cukru (może być też cukier puder).
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200g drobno startej marchwi (ja starłam marchew na drobnych oczkach).
  • 50g posiekanych orzechów włoskich + trochę do przybrania
  • 75g drobno posiekanego ananasa z puszki
  • 50g wiórków kokosowych
  • 200g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1 łyżeczce cynamonu i sody
  • Sól - szczypta
  • polewa: 125 g serka śmietankowego np. Twoj Smak, 50g masła (miękkiego), 100g cukru pudru (jeśli jest za słodki, można dodać mniej).

Jajka miksować, aż podwoją swoją objętość. Kontynuować ubijanie, aż masa stanie się puszysta. Dalej ubijać na wysokich obrotach, dodając powoli olej. Posiekaj ananasa, posiekaj orzechy i wiórki, a następnie wymieszaj wszystkie składniki do masy jajecznej.

W osobnej misce wymieszaj mąkę. Do miski dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Połącz ze sobą powyższą mieszankę.

Ciasto upiecz w formie do pieczenia o średnicy około 21 cm.

Po wystudzeniu ciasta, na wierzchu rozsmarowujemy masę/topping. Robimy to ubijając serek śmietankowy z masłem, cukrem pudrem, a następnie wkładamy na kilka minut do lodówki, aby masa dojrzała. Na wierzchu rozsmarowujemy ciasto i dekorujemy je orzechami.

Zobacz również