Tajska zupa bezglutenowa z krewetkami
Mam dla Was przepis na zupę tajską, jeśli szukacie zupy, która jest pikantna. Została ona zrobiona na bazie tajskiego bulionu, więc smakowała niesamowicie.
Składniki bulionu:
- 1 litr wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru
- 4 plasterki chili
- 4 plasterki imbiru
- 2 łyżeczki trawy cytrynowej
- 1/3 cebuli
- 1 ząbek czosnku, przepołowiony
- Kilka gałązek kolendry
- Sól
Wymieszaj wszystkie składniki w dużym garnku. Niech się gotują przez około pół godziny. Następnie odcedzamy mieszankę i gotujemy zupę tajską z krewetkami.
Składniki do zupy:
- Bulion (z poprzedniego przepisu).
- 30 g bezglutenowej pasty tom yum
- 100 ml mleka kokosowego
- 200 g pomidorów w puszce
- 100g grzybów chińskich (batatów) z puszki
- 200g oczyszczonych krewetek
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka 1 łyżka soku z cytryny
- Szczypiorek
- kolendra
Do bulionu można dodać pastę Tom yum. Jest pikantna! W tym celu należy ją ugotować. Dodajemy mleko kokosowe, pomidory i grzyby*. Gotujemy. Dodajemy krewetki (moje miały usunięte pancerze i jelita, ja zostawiłam tylko ogonki). Po ugotowaniu doprawiamy danie sokiem z cytryny i sosem rybnym. Na koniec dodajemy posiekane liście kolendry i szczypiorek.
*Grzyby chińskie, znane również jako grzyby słomiane lub batatowe, są bardzo znane i szeroko stosowane w kuchni azjatyckiej. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że rosną na słomie ryżowej. Grzyby te mają delikatny i lekko słodki smak, gdy są zbierane, gdy są jeszcze młode. Są mdłe i nie mają charakterystycznego smaku. Są neutralne w smaku, ale po dodaniu ich do zup lub innych potraw nabierają fajnego smaku, który urozmaica ich smak.